Frigorifero d'Arte - Smeg en Dolce&Gabbana

Frigorifero d'Arte Dolce&Gabbana en SMEG

100 exclusieve koelkasten: het resultaat van innovatie en een nauwgezet oog voor detail.

Bekijk de collectie

Het project

Dolce&Gabbana en SMEG hebben opnieuw de handen ineengeslagen voor het ontwerp van een speciale editie van de FAB28-koelkast, waardoor deze een kunstwerk is geworden. De twee bedrijven behoren tot twee verschillende creatieve sectoren, maar zijn verenigd door sterke waarden en een traditie van 'Made in Italy' excellentie. Met dezelfde achtergronden die geworteld zijn in de familie en het lokale grondgebied hebben ze een diep respect voor traditie. Hun creativiteit stelt hen in staat om vakkundig tijdperken, verschillende specialiteiten en gevoeligheden te combineren.

Het resultaat van deze samenwerking is de speciale Fab28 SMEG koelkast met unieke Dolce&Gabbana-styling. Elke koelkast bevat afbeeldingen van Siciliaanse kunstenaars. Citroenen, het trinacria-symbool, karrenwielen, middeleeuwse ridders en vechtscènes. Allemaal onderscheidende elementen van het poëtische marionettentheater en de Siciliaanse kar, evenals belangrijke aspecten van de esthetiek van Domenico Dolce en Stefano Gabbana. De thema's die voor elk product zijn ontwikkeld, zijn verfraaid met klassieke bloemmotieven. Deze 100 exclusieve koelkasten - het resultaat van innovatie en een nauwgezet oog voor detail - zijn unieke producten die SMEG-kwaliteit en -technologie combineren met de creativiteit en het meesterlijk vakmanschap van Dolce&Gabbana.

De artiesten

Siciliaanse schilders, zeer bedreven in de complexe decoratieve kunsten en 'schatten uit het verleden', veranderen koelkasten naar een unieke interpretatie van de Siciliaanse folklore. Het resultaat van passie, diepgaande creativiteit en het gevoel bij hun land te horen.

de Bevilacqua broers

Het werk van de broers Bevilacqua is uiterst herkenbaar en draagt een persoonlijk tintje. Alle creaties worden gedomineerd door felgeel, intens blauw, smaragdgroen en diepzwart en vertegenwoordigen de Siciliaanse zon, zee, heuvels en de lava op de Etna.

Ontdek meer

Adriana Zambonelli en Tiziana Nicosia

Adriana en Tiziana, moeder en dochter, beiden Siciliaans en beiden uit Catania, werken samen in een vulkanische symbiose en vormen een explosief stel. Hun geheim is hun liefde voor Sicilië, voor cultuur, traditie en natuurlijk voor de kunst van de Pupi. De eeuwenoude cultuur van de karren, een belangrijk onderdeel van de Siciliaanse 'architectuur', is voor hen een bron van eindeloze inspiratie.

Ontdek meer

Alessandro Forte

Alessandro Forte schildert portretten, heilige scènes en stillevens, waarvan de meeste naar het leven zijn geschilderd met echte modellen. Hij heeft deelgenomen aan talrijke tentoonstellingen in Italië en in het buitenland. Zijn creaties zijn te vinden in kerken en openbare kantoren in de hele regio Catania.

Ontdek meer

Alice Valenti

Alice, geboren in Catania in 1975, woont en werkt nog steeds in de stad. Voor Alice kwam de ontdekking van karren voort uit haar interesse in 'objets d’art' en de 'wortels van haar familie'. Als enige vrouw onder de weinige karrenschilders die deze eeuwenoude en complexe decoratieve kunst erven.

Ontdek meer

Biagio Castilletti en Damiano Rotella

Biagio Castilletti had al sinds zijn kindertijd een grote bewondering voor karren en miste nooit een kans om ze op elk stuk papier te tekenen dat binnen zijn bereik lag. Biagio ontmoette Damiano Rotella in 2003. Sindsdien is het professionele leven van de twee kunstenaars met elkaar verweven geraakt. Biagio begon Damiano's werkplaats te bezoeken en gaf hem advies en ondersteuning. Dit leidde tot een vriendschap gebaseerd op vertrouwen, onderlinge samenwerking en een passie voor vakmanschap.

Ontdek meer

Flavia Pittalà

Flavia Pittalà werd geboren in Paternò. In 2015 voltooide ze haar studie aan de Accademia delle Belle Arti, gespecialiseerd in schilderen. Het is voor deze kunst dat ze besloot zich met passie te wijden, schilderijen met een religieus thema te maken en deel te nemen aan tal van tentoonstellingen in de omgeving.

Gaetano Daniele Di Guardo

Gaetano Daniele Di Guardo. Naast het schilderen op canvas in een droomachtige, surrealistische stijl, geeft hij cursussen op lokale scholen en laat hij jongeren kennismaken met de terugkerende technieken van renaissancekunst. In de afgelopen jaren herontdekte hij de waarden van de Siciliaanse schildertraditie en raakte hij gepassioneerd over karrenversiering.

Ontdek meer

Gianfranco Fiore

Gianfranco Fiore ontdekte de wereld van de Siciliaanse wagen en werd verliefd. Hij bezocht de prestigieuze ateliers van de weinige meesters die nog in bedrijf waren en leerde van hen traditionele decoratietechnieken. Vervolgens opende hij zijn eigen atelier in Partinico en spoorde hij beschadigde karren op. Hij restaureerde ze met het doel de karren zelf te behouden en de traditie door te geven.

Ontdek meer

Michelangelo Lacagnina

Michelangelo Lacagnina, slechts 5 jaar oud, besloot de 40 kaarten van het Siciliaanse kaartspel te tekenen. Sindsdien houd hij zich bezig met schilderen, beeldhouwen, graveren, inleggen en het uitbreiden van zijn kennis van de olie-, tempera-, houtskool- en mozaïektechnieken in een expressieve stijl die vanaf het begin onderscheidend is.

Ontdek meer

Michele Ducato

Al sinds zijn jeugd heeft Michele Ducato interesse in het schilderen van karren. Een kunst die al drie generaties lang in zijn familie wordt overgedragen, te beginnen bij zijn grootvader die een atelier opende. Samen met zijn vader zet hij zich hartstochtelijk in voor het decoreren en restaureren van Siciliaanse karren. Hun doel was om deze kunst met een steeds groter publiek te delen en toegankelijk te maken voor jongeren.

Roberto Caputo

Roberto Caputo heeft in de loop der jaren zijn creativiteit ontwikkeld en uitgedrukt door te experimenteren met een verscheidenheid aan technieken en stijlen. Zijn doeken vertellen over zijn thuisland Sicilië, met de smalle straatjes, monumenten en warme kleuren van het mediterrane binnenland.

Ontdek meer

Salvatore Sapienza

Salvatore Sapienza's passie voor decoratieve kunst begon toen hij nog maar 13 jaar oud was. Zijn verhaal als decorateur van Siciliaanse karren begon bij toeval, toen hij een oud wiel schilderde. Zijn vader liet het zien aan twee ervaren decorateurs. Salvatore ging te werk met de decorateurs in hun atelier. Hij werd al snel verliefd op cart art en al snel groeide het uit tot zijn grote passie.

Ontdek meer

Sebastiano Patania

Sinds 1973 maakt de familie Patania de traditionele Siciliaanse pupi, de beroemde pop, in Catania. De Patanias hebben een ambachtelijk bedrijf gebouwd met de kern van Siciliaanse traditie en unieke charme. Deze 'schatten uit het verleden' zijn verfijnde, harmonieuze en unieke objecten. Ze zijn het resultaat van een passie voor het vak, een gevoel van verbondenheid met hun land en een nauwgezette liefde voor hoogwaardige materialen.

Ontdek meer

Tommaso Provenzano

Tommaso Provenzano was gespecialiseerd in figuratieve schilderkunst, mozaïeken en restauratie. In de schilderijen van Tommaso Provenzano worden gevechtsscènes van de paladijnen en middeleeuwse steekspelwedstrijden op een geheel persoonlijke manier weergegeven, die zich onderscheiden door hun gedurfde kleuren die de zonovergoten landschappen van Sicilië oproepen: ultramarijnblauw, vermiljoen en okergeel.

Ontdek meer

De collectie

Expertise uit de wereld van haute couture en design komen samen om unieke koelkasten te creëren met een boeiende decoratie die een Italiaans verhaal onthult.

Ontdek meer