Producten

NIEUW ENERGIE LABEL

Het EU-energielabel werd voor het eerst geïntroduceerd in 1995. Het werd ontworpen om nauwkeurige, herkenbare en vergelijkbare informatie te geven over huishoudelijke producten met betrekking tot het energieverbruik en wordt beschouwd als een van de drijvende krachten achter de technologische vooruitgang op het gebied van apparaten. Het is wettelijk verplicht om dit label op het apparaat, in winkels en op websites te plaatsen.

Door de jaren heen hebben voortdurende verbeteringen in energiebesparende technologie grote huishoudelijke apparaten naar de top van de beoordelingsschaal gebracht, tussen A en A+++, dit beperkt echter de verdere technologische vooruitgang.

Om dit mogeljik te maken moet de ruimte tussen deze energielabels worden aangepast en dit heeft geresulteerd in een nieuw energielabel met nieuwe meetcriteria.

Het nieuwe energielabel geeft binnen de branche veel ruimte voor ontwikkeling en stelt klanten in staat om producten veel gemakkelijker te vergelijken. 

 

WAT IS ER VERANDERD?

De grootste verandering is dat de huidige energie schalen zijn herschaald en zijn teruggekeerd naar een eenvoudige A-G schaal, zonder plussen.

A+++/A+ bestaat niet meer.

Andere veel voorkomende veranderingen zijn:

  • QR-Code gekoppeld aan een database, toegang tot productspecificaties.

  • Energie verbruik van het model is prominenter in het midden van het label geplaatst.

  • Geluidsclassificaties van A-D voor alle producten.

  • Pictogrammen. Sommige blijven hetzelfde, terwijl andere nieuw of herzien zijn om nieuwe test- of meetmethoden weer te geven.

OM WELKE PRODUCTEN GAAT HET?

Deze update heeft alleen effect op de volgende productcategorieën:

Links ziet u een voorbeeld van het nieuwe energielabel.

Op dit moment veranderen er geen andere productcategorieën naar het nieuwe energielabel. 

WANNEER ZIJN DEZE VERANDERINGEN VAN KRACHT?

Vanaf 1 november 2020 vinden klanten en retailers het nieuwe label (samen met het huidige) label in de verpakking. Dit is een wettelijke vereiste. 

Vanaf 1 maart 2021 mogen alleen nog maar de nieuwe labels online en in de winkels getoond worden.