Logo Smeg

WIJN BEWAREN IN STIJL

30/12/2016
Al in de tijd van de oude Grieken werden er in Italië druiven verbouwd voor de wijnbouw. Vandaag de dag is Italië één van de grootste wijnproducenten ter wereld. Met ruim 400 officieel geregistreerde inheemse druivenrassen, waarvan velen uitsluitend in Italië te vinden zijn, beschikt Italië over veel bijzondere en heerlijke wijnen.

Doordat de verschillende microklimaten, temperatuurzones en bodemsoorten in Italië uitermate geschikt zijn voor de wijnbouw, zijn er veel verschillende wijnen te vinden die ieder typerend zijn voor de regio waar zij vandaan komen. Iedere regio heeft zijn eigen lokale druivenrassen en de smaken van de wijnen uit de diverse regio’s lopen dan ook erg uiteen.

Het is dan ook niet vreemd dat in dit grootse wijnland het oogstseizoen één van de belangrijkste periodes van het jaar is. De druiven worden geoogst in september en oktober, waarbij de witte wijndruiven over het algemeen eerder geoogst worden dan de rode wijndruiven.Tijdens het oogstseizoen zijn er in heel Italië veel oogstfestivals; deze zijn zowel in de grote steden als in de kleine plaatsen te vinden. Eén van de onderdelen die terugkomt op deze festivals is het wijnproeven, iets wat overigens het hele jaar door kan. Wijnproeven is een ervaring waarbij de zintuigen worden geprikkeld en de proever op een reis door Italië kan worden meegenomen.

Geïnspireerd door de wijncultuur van Italië en het belang van het juist preserveren van de wijnen heeft Smeg een nieuwe lijn wijnklimaatkasten ontworpen. Zoals bij alle producten van Smeg, zijn ook de wijnklimaatkasten ontstaan uit kwalitatief Italiaans design en oog voor detail. Dankzij het gebruik van moderne technologie worden temperatuur en luchtvochtigheid met de grootste precisie gecontroleerd en wordt bescherming geboden tegen UV-straling en trillingen. Hierdoor wordt de wijn in de beste condities gepreserveerd en blijft de kwaliteit gewaarborgd.Temperatuur: een elektronisch bedieningspaneel stelt de temperatuur met grote precisie in en behoud deze tussen de 5°C en 20 °C, ongeacht de variërende temperaturen buiten de wijnklimaatkast. Diverse wijnklimaatkasten beschikken over twee afzonderlijke temperatuurzones, waardoor het eenvoudig is om verschillende soorten wijnen gelijktijdig op de juiste temperatuur te koelen.

Luchtvochtigheid en UV-bescherming: de wijnklimaatkasten hebben een luchtvochtigheidinstelling die, wanneer deze is ingesteld tussen de 60% en 80%, de optimale preservering van de wijn garandeert. Daarnaast biedt de wijnklimaatkast bescherming tegen UV-stralen; zonlicht, en met name UV-straling, kan namelijk de structuur van de wijnen veranderen en uit balans brengen. Het zwarte Eclips-glas van Smeg biedt optimale bescherming tegen deze straling.

Trillingen: zelfs de kleinste trillingen kunnen van invloed zijn op de kwaliteit van wijn. Dit komt doordat de sedimenten in de wijn hierdoor verplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat verschillende componenten uit de wijn gemengd worden, waardoor de balans wordt veranderd tijdens de rijpingsperiode. Om de wijnen te beschermen tegen deze schadelijke effecten, heeft Smeg de wijnklimaatkasten voorzien van een uiterst stil koelsysteem dat de trillingen tot een minimum beperkt.

Touch Control bediening: een aantal van de Smeg wijnklimaatkasten zijn voorzien van een uiterst gebruiksvriendelijk digitaal Touch Control display. Hierdoor kan de temperatuur in de wijnklimaatkast worden aangepast zonder de deur te open, waardoor de luchtvochtigheid en UV-bescherming in de wijnklimaatkast onaangetast blijft.De wijnklimaatkasten zijn beschikbaar in twee esthetische lijnen van Smeg; Dolce Stil Novo en Classici. Ze zijn vervaardigd met hoogwaardige materialen en voorzien van een oogverblindend design. Naast de wijnklimaatkasten beschikt de Dolce Stil Novo lijn ook over bijpassende sommelierlades.